Close Menu

zonnebanklampen voor vitamine D

Klopt het dat de zonnebanklampen vitamine D aanmaken? Is een vraag die wij regelmatig ontvangen. Volgens sommige specialisten kampt ongeveer de helft van de Nederlanders met een vitamine D tekort. Helaas heersen er nogal wat fabeltjes over de aanmaak van vitaminen en dan met name rond de zonnebank en vitamine D. Zo zijn niet alle type zonnebanklampen geschikt voor de aanmaak van vitamine D. Het is van belang dat je voor zonnebanklampen met een hoge UVB straling gebruikt. 


NIET GEVONDEN WAT U ZOCHT?
Bekijk nog 40 zonnebanklampen in onze webshop

BEKIJK ALLE ZONNEBANKLAMPEN


 

Wat is de functie van vitamine D?

Vitamine D zorgt voor een optimale opname van calcium en fosfor uit ons eten. Calcium zorgt voor sterke botten en tanden. Verder helpt vitamine D bij het beperken van botontkalking, ook wel osteoporose genoemd. Tot slot is vitamined D een goede basisstof om het immuunsysteem in stand te houden. Het grootste deel van onze vitamine D krijgen we binnen via de zon. In het bijzonder via de UVB straling. Een kleiner deel krijgen we binnen via ons eten of supplementen. Deze verdeling is ongeveer 80% zon tegenover 20% voeding.

Krijg je vitamine D van de zonnebank?

Ja, het is mogelijk dat je in de zonnebank vitamine D aanmaakt. Dit ligt wel aan het type zonnebank en zonnebanklampen dat je gebruikt. Veel thuis-model zonnebanken gebruiken relatief eenvoudige lampen die uitsluitend UVA uitstralen. Deze zonnebanklampen dragen beslist niet bij aan je Vitamine D niveau. Bij professionele zonnestudio’s is de kans groter dat de juiste lampen aanwezig zijn. Vraag dit na bij de zonnestudio.

De juiste zonnebanklampen voor Vitamine D

Zonnebanklampen met UBV licht dragen bij aan je vitamine D levels. Heeft u thuis een zonnebank en vitamine D tekort? Overweeg dan om de huidige lampen te vervangen door zonnebanklampen met UVB licht. Weet u niet zeker of uw lampen UVB licht uitstralen? Dit kunt u controleren door merk en type te Googlen. Onderstaand ziet u onze lampen met een hoog UVB gehalte:

De beste zonnebanklampen voor Vitamine D

Onze klanten vragen ons regelmatig wat zijn de beste zonnebanklampen voor de aanmaak van vitamine D. Over het algemeen is elke zonnebanklamp met UVB licht geschikt. Wij bieden een aantal geschikte lampen in ons assortiment. Het gemiddelde UVB gehalte ligt rond de 2%. De lampen met het hoogste UVB gehalte zijn de Cleo Professional SR (2,4%) en de MaxLight High Intensive (2,8%).

Zonnebank tegen vitamine D tekort? Kies voor UVB Zonnebanklampen

Wat zijn gezonde bloedwaarden?

Over het algemeen ligt een gezond Vitamine D gehalte tussen de 50 en 150 nanomol per liter bloed. Onder de 50 moet u zich zorgen maken en is een aanvullend dieet aanbevolen. U kunt zich laten testen met een zogenaamde 25-hydroxyvitamine D test. Neem contact op met uw huisarts.

Symptomen van vitamine D tekort

Veel mensen kampen ombewust met een tekort aan vitamine D. Bij milde gevallen wordt je hier niet doodziek van. Symptomen zin slapeloosheid en spierkrampen. Bij serieuze en aanhoudende problemen kan het leiden tot botontkalking, botbreuken en Rachitis (scheefgroei). Milde gevallen kunnen deze problemen relatief snel verhelpen door bij met zonnebanklampen vitamine D levels te verhogen. Het kan natuurlijk ook in de natuurlijke zon of zelfs met vitaminepillen.

Overdosering door regelmatig zonnebank gebruik?

Het is niet mogelijk om een overdosering vitamine D door zonnebank te krijgen. Het is namelijk niet mogelijk in 1 zonsessie gigantisch veel vitamine D aan te maken. Overmatig blootstelling aan zonnebanklampen kan wel andere lichamelijke problemen opleveren. De meest bekende is huidkanker. Daarom adviseert men elke dag even kort te natuurlijk zonnen. Bijvoorbeeld een half uurtje zonnen ergens tussen 11:00 en 15:00. Voor de zonnebank geldt een maximum van 1x per week een half uurtje.

Zonnebank of vitaminesupplementen  ?

Stel je kampt met een tekort aan vitamine D, ga je dan naar de zonnebank of neem je supplementen? Voor de meeste mensen is een vitaminepil slikken eenvoudiger dan bij een zonnebank vitamine D aanmaken. Kanttekening hierbij is wel dat overdosering bij supplementen wél mogelijk is. Lees daarom altijd goed de instructies op de verpakking.