Close Menu
Blog

Zonnebank met Antibiotica

23 maart 2018
Onder de zonnebank tijdens antibioticakuur

Naar de zonnebank met antibiotica in je systeem is niet altijd verstandig. Sommige typen antibiotica (en andere medicijnen en dermatalogische middeltjes) werken namelijk fototoxisch. Dat betekent dat de chemische samenstelling van de stof veranderd wanneer deze in aanraking komt met UV licht. Daardoor kan je lichaam heftig reageren op zonlicht. Bekende gevolgen zijn:

  • verbranden;
  • uitslag;
  • blaren;
  • pigmentvlekken;
  • irritatie.

Huidaandoeningen en de zonnebank

Slik jij antibiotica in verband met een huidaandoening? Dan behoor je tot een risicogroep. Allereerst is het sowieso niet verstandig om een gevoelige of aangetaste huid naar de zonnebank te gaan. Een beschadigde huid biedt namelijk minder weerstand tegen de zonsterkte. Bedenk voor jezelf of een zonnebankbezoek echt noodzakelijk is. De medicijnen zorgen daarbij vaak nog extra overgevoeligheid bij zonlicht of zonnebanklampen. Hetzelfde kan gelden voor de meer ‘onschuldige’ dermatalogische middeltjes. Onderstaand een opsomming van veel gebruikte fototoxische stoffen: 

Demeclocycline, Etretinaat, Azapropazon, Rolitetracycline, Isotretinoine, Etretinaat, Nalidixinezuur, Doxycycline, Tretinoine, Amiodaron, Hydrochinon, Methoxsaleen, Chloortetracycline, Porfimeer, Monobenzon, Oxytetracycline, Acitretine, Hydrochinon, Tetracycline, Lomefloxac.

 

In de zon met antibiotica

Over het algemeen zegt de medische bijsluiter niets over het gebruik van de zonnebank tijdens een antibioticakuur. Wel wordt er vermeld of je met de betreffende antibiotica in de zon kan. Wordt (overmatige) blootstelling aan de zon afgeraden? Vermijd dan voor de zekerheid ook de zonnebank.

 


DENK OM JE GEZONDHEID

Antibiotica in combinatie met overmatig UV licht kan serieuze klachten veroorzaken.
Neem contact op met uw huisarts of apotheek voor advies op maat. 


 

Met welke antibiotica loop jij gevaar?

Antibioticum is de verzamelnaam voor de geneesmiddelen die bacteriële infecties bestrijden. Nu wil het niet zeggen dat elk type antibioticum problemen oplevert in combinatie met de zonnebank. Vooral de antibiotica uit de groepen Demeclocycline, Doxysycline en Tetracycline veroorzaken vaak overgevoeligheid. Het veel gebruikte Amoxicilline is niet UV gevoelig. Regelmatig hebben medicijnen een andere naam. Wil jij toch onder de zonnebank met antibiotica, lees dan altijd eerst goed de bijsluiter van de betreffende medicijnen. Onderstaand zie je een aantal begrippen die tot de risicogroep behoren:
 

Groep Demeclocycline (Ledermycin)

Demeclocycline wordt vaak voorgeschreven bij bronchitis, acne of ziekte van Lyme. Let op de volgende stoffen: Declomycin, Declostatin, Ledermycin, Bioterciclin, Deganol, Deteclo, Detravis, Meciclin, Mexocine, Clortetrin.

Groep Doxycycline (Vibramycin)

Doxycycline wordt vaak voorgeschreven bij infecties van de huid, darmen of geslachtsorganen. Daarnaast ook bij ziekte van Lyme, Q-koorts en malaria.  Doxycycline is verkrijgbaar onder de volgende merknamen: Doxy Disp, Vibramycine, Doxycycline en Efracea.

Groep Tetracycline (Tygacil)

Tetracycline wordt vaak voorgeschreven bij huidinfecties, luchtweginfecties, blaastontsteking of een ontstoken plasbuis. Daarnaast wordt het veel voorgeschreven bij de huidziekte rosecea en de oogziekte trachoom. Het is verkrijgbaar onder de volgende merknamen: Tygacil, Tetralysal, Panmycin, Brodspec, Terramycine en Tetracap
 

Zonnebankbezoek voor medische redenen

Bezoekt u regelmatig de zonnebank voor medische redenen? Denk aan dan bijvoorbeeld aan de behandeling van psoriasis of aanhoudende acne. In die gevallen is het gegrijpelijk dat u toch wilt zonnen tijdens de antibioticakuur. Wilt u absoluut naar de zonnebank met antibiotica in je systeem? Neem dan contact op met je huisarts voor advies op maat. 

Onder de zonnebank met antibiotica

Zonnebank schadelijker bij verminderde weerstand

Antibiotica doodt slechte én goede bacteriën. Het doden van de goede bacteriën heeft een verlaagde weerstand tot gevolg. Daardoor is uw lichaam minder weerbaar tegen invloeden van buitenaf. Een bezoek aan de zonnebank maakt uw lichaam en vooral huid dan extra kwetsbaar.

Toch naar de zonnebank met antibiotica?

Over het algemeen is het niet aan te raden om tijdens een antibioticakuur de zonnebank te bezoeken. Fototoxische bestandsdelen kunnen extreme reacties op de huid veroorzaken. Onderschat dit niet. In veel gevallen is een bezoek aan de zonnebank niet noodzakelijk. Wacht dan tot je de kuur volledig heb afgemaakt. Wil je ondanks alle waarschuwingen toch naar de zonnebank met antibiotica in je lichaam? Neem dan contact op met uw huisarts of apotheek voor advies op maat.